Фермер з Херсонщини планує виготовляти горілку з шафрану

 Фермер з Херсонщини планує виготовляти горілку з шафрану 

Фермер Олег Демченко вирощує шафран на Херсонщині в селі Любимівка Каховського району. Про це повідомив директор департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА Олександр Паливода на своїй сторінці у Facebook.

Шафран вважається найдорожчою спецією у світі, він надає стравам унікальний смак та аромат, має лікувальні властивості. Збирають на спецію вручну рильця з квіток, з одного гектару можна отримати 4-10 кг рилець.

«Фермер дізнався про цю культуру із презентації під час одного із семінарів, який проводився в рамках програми розвитку плодоовочевого бізнесу проекту UHBDP ― це один із проектів технічної допомоги, який працює в області», ― зазначив Паливода.

«Дізнавшись, вирішив спробувати, і висадив півтонни шафранових цибулин на кілька сотках», ― додав він.

За словами Паливоди, перший врожай шафрану вагою 300 грамів фермер отримав у жовтні вже за півтора місяці після висадки і продав по ціні 5 $/грам. Але зараз він обрав новий напрямок ― розведення посадкового матеріалу, спочатку для себе, а в перспективі ― на продаж.

«Як розповів Демченко, той голландець, який продав херсонським фермерам посадковий матеріал, був здивований величиною цибулин, які отримали фермери Херсонщини ― в Голландії немає таких багатих ґрунтів, тому в них цибулини дрібніші», ― зауважив директор департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА.

«До нашого фермера за посадковим матеріалом вже звертались навіть з Узбекистану, проте зараз він ще не має таких об’ємів для продажу. Але він наполегливо працює над збільшенням площ посадки шафрану та має інші цікаві плани та ідеї. Є в нього пропозиція внести шафранові плантації до туристичних маршрутів, адже це неабияка екзотика. Фермер готовий проводити екскурсії та дегустації страв із шафраном», ― додав він.

Інша ідея, яку планує втілити в життя Демченко, ― виготовлення горілки, настояної на шафрані. Про такі алкогольні напої є чимало згадувань в літературі, є відгуки про незвичайні властивості такої настоянки. Тому фермер зараз дав зразки шафрану для дослідження коньячному заводу та вже зареєстрував торгову назву майбутнього напою ― «Шафранівка».

«Сьогодні ціна на шафран на внутрішньому ринку складає 5-10 $/грам, але цілком може статися, що херсонський шафран після вивчення буде визнаний одним із кращих: з нашими ґрунтами та кліматичними умовами ― це цілком ймовірно», ― підсумував Паливода.

 

Джерело: agravery

  • Автор: Журналіст
  • Переглядів: 335
  • Коментарів: 0
  • 12-08-2017, 09:38
реклама партнерів

Інформація до новини

Шановний користувач, Ви зайшли на сайт як не зареєстрований.
Ми пропонуємо Вам зареєструватись або зайти під своїм логіном.
Адміністрація не несе відповідальності за коментарі користувачв. Якщо Ви побачили рекламу, або непристойні коментарі, будь-ласка натисніть кнопку "СКАРГА".


Добавление комментария

Ваше Имя:
Ваш E-Mail:
Код:
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введите код: